Anksiyete kaygı, endişe, bunaltı hisleri için kullanılan bir ifadedir. Günlük hayatta her insan çeşitli olaylar ve durumlar karşısında anksiyete hissedebilir. Sınava girerken, iş görüşmesine giderken, taşınırken ve bunun gibi durumlarda hissedilebilecek kaygı durumları her insanda görülebilir. Normal şartlarda zamanla endişe ve huzursuzluk hali azalır ve kişi yaşantısına devam eder.

Aşırı kaygı, endişe gibi durumların günlük yaşamı sekteye uğratacak ve işlevselliğimizi bozacak düzeyde olmasına ise anksiyete (kaygı) bozukluğu adı verilir. Bu kişiler hissettikleri endişeler dolayısıyla hayatlarını sürdüremez hale gelirler. Bu durum sürekli bir hal alıp, bunaltı halinin 6 aydan uzun süredir devam etmesi anksiyete bozukluğunun habercisi olabilir. Uzman Psikolog Müge Gürsay, online terapi veya yüz yüze terapi seçenekleriyle Ankara anksiyete psikolog olarak profesyonel destek sunmaktadır.

Bu durum sürekli bir hal alıp, bunaltı halinin 6 aydan uzun süredir devam etmesi anksiyete bozukluğunun habercisi olabilir.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Çeşitleri

Toplumda kaygı bozukluğuna dair birçok yanlış bilgi mevcuttur. Bu da akıllara çeşitli soruları getirir. Mesela “Kaygı bozukluğu panik atak mıdır?” bunlardan birisidir. Panik atak ile kaygı bozukluğu aynı şeyler olmayıp birisi diğerinin türlerindendir.

Panik atakla başa çıkmanın yolları öncesinde kaygı bozukluğu türlerini açıklamakta fayda var. Kaygı bozukluğunun başlıca türleri şunlardır:

  • Yaygın anksiyete bozukluğu: Ortada bir neden bulunmaksızın duyulan aşırı kaygı halidir.
  • Panik atak: Panik atak nedir? Ani ve yoğun korku beraberinde ataklar getirebilir ve buna panik atak adı verilir. Panik atak belirtileri arasında ilki bu esnada göğüste hissedilen şiddetli ağrıdır. Vücutta ani ter boşalması olabilir. Kişi kendine veya bulunduğu ortama uzaklaşıyor ve kendini uzaktan izliyor gibi bir algıya o an sahip olabilir. Kalp atışlarında hızlanma yaşanabilir. Bazen kişi panik hissi esnasında kalp krizi geçirdiğini ya da boğulduğunu düşünebilir. Uzman Psikolog Müge Gürsay, panik atak psikolog Ankara genelinde Beysukent Psikoloji Merkezi’nde yüz yüze ya da çevrimiçi terapi tercih edenler için online terapi olarak gereken desteği sunuyor.
  • Sosyal anksiyete bozukluğu: Bireysel ilişkilerde başkalarınca sürekli yargılandığı, alay edildiği endişesi ve bu durumdan stres duyma halidir.
  • Belirli fobiler: Mesela yükseklik korkusu biçiminde kendini gösterebilir. Bu durumdaki kişiler uçağa binmekten ya da yüksek katlara çıkmaktan endişe duyarlar. Uçak fobisi yükseklikten bağımsız bir şekilde başka bir özgül fobi olarak da kendini gösterebilir.
  • Agorafobi: Kalabalık içinde hareket kabiliyetinin sınırlı olmasından dolayı korku ve endişe duyma halidir. Kişi güvende hissettiği ortamdan çıkmaktan dolayı oldukça yoğun huzursuzluk hisseder.
  • Ayrılık kaygısı: Kişinin sevdiği kişileri her zaman yanında görme isteği/arzusu, yanından ayrıldığında endişe duyma hali ayrılık kaygısı probleminin göstergesi olabilir.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedenleri

Anksiyete veya panik atak neden olur? Kaygı bozukluğunun kesin nedenleri bilinmemektedir. Ancak travmatik olaylar, sağlık sorunları, çeşitli deneyimler, kalıtsal faktörler kaygı bozukluklarını tetiklemektedir. Kalp, tiroid, akciğer, şeker gibi sağlık sorunları kaygı bozukluklar etkenlerinden olabilmektedir. Ayrıca kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da bu kaygı durumu oluşabilmektedir.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Belirtileri

Kaygı bozukluğu, panik bozukluk nedir gibi sorular yanında belirtilerinden de bahsetmek gerekir. Kaygı bozukluğunun başlıca belirtileri şunlardır:

  • Kendini huzursuz ve panik halinde hissetme,
  • Ağız kuruluğu ve nefes darlığı,
  • Kötü bir şey olacakmış gibi endişelenme,
  • Aşırı terleme,
  • Ellerde titreme,
  • Konsantrasyon ve odaklanma problemi,
  • Hazımsızlık hali,
  • Kaygı duymaya neden olacak durumlardan kaçınma hali,
  • Uyku problemleri,
  • Yanlış seçim yapma korkusuyla kararsız kalma.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Kaygı bozukluğunun belirtilerini azaltmak ve rahatsızlığı yönetmek için alternatifler bulunmaktadır. En yaygın tedavi çeşitleri ise psikoterapi ve ilaç tedavileridir. Kişinin hangisine daha iyi cevap vereceği bireysel terapi/danışmanlık esnasında belirlenebilir.

Çoğu kaygı bozuklukları durumlarında tercih edilen Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ekolüyle Ankara Çankaya psikolog olarak hizmet veren Uzman Psikolog Müge Gürsay ile ve ücretsiz ön görüşme sonrası karar verilecek terapi süreciyle kaygılarınızı en aza indirerek konforlu bir yaşam sürdürmeniz mümkün olabilir.

Psikolojik danışmanlık veya konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi kaygı semptomlarını azaltmak için bir terapistle süreci yönetmektir. Kaygı bozukluğu psikolog Ankara hizmetlerimizle kişiye özel tedavi yöntemleri belirliyoruz.

Uzman Psikolog Müge Gürsay